Stickar-stories

Över 12 miljoner mössor är många mössor. Och fler ska det bli. Här kan du läsa om några av stickarna som hjälpt oss genom åren.

Åsa

”Ett djupt andetag och en kopp té är de bästa verktygen för en lyckad stickning”

Åsas stickkarriär började i ung ålder när hon stickade en supportergubbe till hennes bandyintresserade morfar att ha med sig som tursymbol på alla matcher han gick och tittade på. Alla barnbarn stickade nämligen varsin och gav till morfar, så att ha kunde ha gott om tur med sig.

Hennes bästa tips till alla nybörjare där ute är att ta ett djupt andetag och en kopp té före man sätter igång med stickandet. Och att inte sätta på en deckare på TV, för då blir det svårt att inte engagera sig i den istället när det blir spännande.

När Åsa stickar, gillar hon även att använda garner som nödvändigtvis inte matchar. De skapar de absolut finaste mössorna enligt henne.

Maud

”Man vet aldrig var det ska landa när man påbörjar en liten mössa”

Bara några veckor in i kampanjen har Maud stickat så många som 300 mössor. Maud lärde sig sticka redan när hon var 6 år gammal, under efterkrigstiden då det i princip bara fanns ljusvekegarn att köpa. Ett av de första projekten blev då en klänning till dockan Margareta. Numera stickar Maud i genomsnitt ett par timmar om dagen och favoritstället för stickning är på hennes härliga balkong.

Maud tycker att det är förfärligt roligt att sticka. Speciellt när vädret inte är så bra, som det varit en stor del av sommaren 2015. Och när hon då fick nys om möjligheten att sticka små mössor för ett bra ändamål, tog det inte lång tid förrän hon satt redo med garn och stickor.

Ali och Marion

“Vi bara älskar att sticka”

Ali och Marion är före detta lärare från Gosport i England som stickar tillsammans. De har stickat hisnande 2500 mössor åt Den Stora Stickningen genom åren. “Jag är ingen expert; jag använder aldrig provlappar,” erkänner Ali, och Marion tillägger att de hittar på mönstrena allt eftersom. Damerna är medlemmar i stickningsklubben Priddy purlers. När de inte stickar gillar Marion att besöka musikfestivaler med sin man i deras husvagn, och Ali stickar gärna tröjor åt sin man, ‘Jumper Joe’.

Fru Ottewanger

“Tusen mössor på ett år – inga problem”

Fru Ottevanger är 85 år, och känd för att aldrig sitta still. Hon älskar hantverk, spel och pussel. Det är en bra kombination, eftersom hon är så skicklig på att sticka att hon kan göra annat samtidigt. Medan hon stickar tittar hon på tv eller löser sudoku, eller spelar Wordfeud på sin iPad. Förra året stickade hon 1000 mössor åt vår kampanj. "Om jag stickar en timme varje dag, så går det", säger hon.

Lutz

“Man kan sticka överallt, när som helst”

Som barn stickade Lutz från Tyskland hemma tillsammans med sin mamma och märkte snabbt att det hade en meditativ effekt på honom. Idag stickar han på bussen, hos läkaren och på caféet. Varje måndag träffar han en stickningsgrupp, och nu stickar han inte bara små mössor, utan tröjor och halsdukar för välgörenhet.

Kerstin

"Började sticka redan i småskolan"

72-åriga Kerstin i Ronneby har alltid älskat handarbete och framför allt stickning.  Kerstin började sticka redan när hon gick i småskolan och har under åren stickat, virkat och sytt allt möjligt åt främst sina barn och barnbarn. 
Numera stickar, virkar och syr Kerstin åt Röda Korset och är i år bland annat engagerad i att sticka små mössor för innocents kampanj Den Stora Stickningen. 
När Kerstin stickar är ett av målen att hennes färdiga stickverk ska hålla såpass god kvalitet att de går att säljas av Röda Korset.

Sara

”Hur kan man inte le åt små mössor på flaskor?”

Sara från England fick sina första stickor i 18-årspresent, och hon använder dem än idag. Hon organiserade en stickningsklubb på jobbet för fem år sedan för att sticka mössor åt Den Stora Stickningen, och genom åren har det blivit en gigantisk succé, med över 25.000 mössor stickade. Bland Saras skapelser finns en regnbåge, en zucchiniblomma och en VW-skåpbil (vi är seriöst imponerade). När hon inte stickar försöker Sara hålla koll på sin växande grupp husdjur.