Vad är grejen med alla små mössor?

Sticka något litet, gör något stort

I Sverige är många ofrivilligt ensamma, särskilt äldre. Vissa har svårt att komma utanför sitt hem och träffa andra. Det vill vi göra något åt.

Tanken bakom Den Stora Stickningen i Sverige är att lyfta frågan kring ensamhet bland äldre, och samla in pengar till Röda Korsets besöksverksamhet för äldre. De senaste undersökningarna visar exempelvis att 70 procent på äldreboenden besväras av ensamhet.

Det är ganska enkelt. Vi ber trevliga människor som du att sticka pyttesmå mössor som passar på våra små smoothie-flaskor. Vi sätter mössorna på våra smoothies under 2017, och för varje såld smoothie med mössa skänker vi 2 kronor till Röda Korsets besöksverksamhet för äldre.

Den lilla mössan på våra smoothies har blivit en symbol för kampanjen som många känner igen från andra länder. Genom åren har Den Stora Stickningen (eller the Big Knit som den heter på engelska) hjälpt oss att skänka över 35 miljoner kronor till verksamheter som stöttar äldre på olika sätt. Nu är det återigen dags för oss svenskar att ta fram stickorna. Alla kan lära sig att sticka en liten mössa. Det är ett tillfälle att göra någonting roligt och kreativt och sticka tillsammans för att engagera människor kring den viktiga frågan om äldre och ensamhet. Svenskarna stickade tillsammans 51 500 mössor under hösten 2015, vilket är grymt många mössor. Tack.

Vill du vara med? Fatta stickorna och sticka en mössa. Skicka den till oss senast 15 maj 2017. Här kan du läsa mer om hur du gör det.

Vill du skicka fler än en så är du antagligen världens bästa person.

Så här funkar det

Under åren har folk i Storbritannien stickat över 12 miljoner mössor (det är grymt många mössor), och samlat in över 35 miljoner kronor till välgörenhet, samtidigt som kampanjen skapat medvetenhet om äldre människor som behöver hjälp över hela Europa.

Besök Röda Korset

Pengarna som vi drar in går till Röda Korsets besöksverksamhet för äldre, en verksamhet som stärker ensamma äldres livskvalitet och hälsa, genom besök både hemma, och på äldreboenden och sjukhus.

Gå med nu